JellyPages.com

komli

Saturday, 30 November 2013

Maggie Bakar

Assalamualaikum
Cuti sekolah dah start. Kali ni abang sedare aku plak join dok umah aku. Lewat malam mesti lapar. Abang sedare ni aku ni kecik lagi umurnya. Baru form 2. Tapi disebab bapak dia adalah abang pada bapak aku so automatic aku kene respect dia as abang. Ini rules family yang paling boring....hahahahha  depan bapak dia kene panggil abang. Belakang len cite la.... hahahah. Satu hal kalau aku masak pasti dia adalah orang paling menyebok nak tolong.
 
bahan
  • ayam cincang
  • bawang putih
  • bawang merah
  • serbuk cili kering
  • Maggie sedap goreng
  • telur
  • minyak masak
  • serbuk lada hitam
  • garam
  • serbuk perasa
orait panaskan minyak dan tumis mereka dulu
 
hahahahha time ni macam diam je.... rupe-rupenye api mati... pengsan...
 
masuk ayam+garam+serbuk parasa. Tumis hingga garing ayam tu okes
 
Maggie......semua tau kot proses Maggie ni. x yah goreng. rebus lalu gaul dengan perencah dia.
 
 
masuk ayam yang telah digoreng tadi
 
tara..... dah gaul okes
 
masuk minyak dalam Loyang kemudian telur
 
masuk Maggie tadi dan tekan2 sikit bagi mampat
 
tuang lagi telur atas Maggie
dah boleh bakar dalam 20 minit dengan suhu perlahan.
tara....... dah siap.... tunggu 5 minit pepehal pon
 
okes kat intu de pises
 
orait.... dah boleh makan.
 
ok. Kat atas Maggie tu boleh la bubuh sayur atau apa2 yang disukai.... soalnya dapur gue lagi kong neh.... apa pun tara only Maggie hahahah so gini la jadinya. Tips dia selain daripada makan dengan sos untuk sedapkan lagi Maggie ni bolehlah makan sambil layan lagu dibawah. Selamat mencuba.
 
 
 

Friday, 29 November 2013

Sevensky Fine Dining Concept part2

Assalamualaikum
Lama x datang sini. Memandangkan kedatangan yang lepas ada menu makanan yang x dikira jadi sewajar hari ni datang dan bayar. Ok jom makan dan bergembira.... heheheh tetiba je kan
 
orait air dah sampai ... minum dulu
 
chickenchop marryland
 
steak
 
salmon fillet
 
steak jugak
 
chicken val-au-vant
 
banana split
 
kek coklet aiskrim vanilla
 
menu menuran
 
ok. Total rm90.90 termasuk banana split yang belum dibayar dulu. Kalau Tanya aku westernfood yang paling sedap dalam Ipoh adalah di sini. Dah sedap murah pulak.... ce cube ce cube.
Part 1 sini

Wednesday, 27 November 2013

Roti Telur Mabeles

Assalamualaikum
Macam perasan lebih je nama menu ni kan. Biasa la.... hidup biar perasan hahahahaha.... Perasan ni kekadang sedar kekadang x.... kalau x tu maksudnya kite ni terus terbuai dengan perasaan yang terperasan tadi la ye x? kalau sedar pon bagus jugak.... tersedar dari terbuai dan turun buai terus main jongkat jongket pulak.... adeh....
 
bahan a
  • burger ayam
  • sayur campur
  • bawang putih
  • bawang merah
  • lada hitam
  • garam
  • serbuk perasa
  • serbuk cili
  • minyak
  • Maggie seasoning sos perasa
 
bahan b
  •  roti
  • sapuan bawang putih
  • telur
bahan c
  • daun salad
  • chesdale
  • sos Thai
  • thousand island
  •  
  • brand ni paling sedap kot kalau aku la....
     
    burger ni sesuai buat burger pakai roti keeping
     
    potong burger tu kiub ye cik kak cik kak semua dan tumis semua bahan di atas
     
    sebagai menambah rasa
     
    boh ni sikit bagi pedas
     
    kenapa aku suka potong besar besar bawang putih dan bawang merah? sebab bawang2 ni aku pasti akan memakannya..... so senang sikit kalau potong besar2. Makan bawang elok untuk buang angin :)
     
    tumis lama sikit ok.
     
    tiba giliran cik roti untuk perform
     
    sapu dengan ni
     
    begini
     
    basuh dulu ok
     
    kasi spin sikit
     
    baringkan 4 keping begini
     
    tuang telur tadi. slow api sikit. masa aku buat ni ada hangus sikit.
     
    chesdale pon sibuk nak enterframe
     
    orait letak chesadale gini. macam kedekut pon ada letak chesdale tu kan. hahahhah
     
    daun salad potong besar2 letak atas roti baru letak burger ayam dan sedare marenya
     
    jirus 1000 pulau dan sos Thai
     
    ok dah siap..... waktu ni dah pukul 2 am.
     
    hallo.... wa sangat mengantuk ni.... tapi wa xmau titon lagi.... sengaje mencali pasai....
     
    ok. Selamat mencuba. :)

    Monday, 25 November 2013

    Restoran Hang Tuah Part3

    Assalamualaikum
    Makan malam hari ni pukul 1 pagi! adeh.... mula2 makan pengat lepas maghrib. So agak kenyang sampai la 12 lbh mcm tu. Dah betul2 lapar baru cari makan.
     
    yuhuuuuu air dah sampai
     
    nasi putih malam ni
     
    sambal belacan
     
    telur dadar
     
    puyuh goreng kunyit
     
    kobis bunga telur
     
    daging masak halia
     
    pari bakar
     
    signboard terbaru
     
    ok. total rm32. Dah lama memang x masuk sini. Memang dulu boleh kata sehari 2 kali pon ada masuk sini. Sejak buat review makan aku terpaksa meninggalkan dirimu buat beberapa waktu..... ahaksss....
    Hang Tuah adalah sebuah restoran ala Thai yang sedap dan berbaloi dengan harga. selamat mencuba