JellyPages.com

komli

Saturday, 28 December 2013

Semai Selera

Assalamualaikum
Hari tu aku ada tulis dekat satu entri hujung bulan Januari 2014 baru aku jalan cari makan lagi. Tapi kalau x busy aku mesti cari tempat baru. kalau busy aku makan tempat yang sama yang dah tau tempat tu sesuai dengan anak tekak ok. Then kalau aku makan tempat yang sama tapi lain2 menu aku akan update. kalau menu sama ape kejadah plak nak update walaupun aku ter update memandangkan mental aku yang x berapa nak update kebelakang ni... heheheh
ok kali ni kita ke sini....Semai Selera
 
 
 
air airan
 
nasi lemak ayam
 
pulut ikan masin
 
mix grill
 
menu menu
 
menu menu lagi
 
kacak! tempat grill
 
ada taman
 
ok babai
 
ok. total rm30+++ x hengat ok dah lama. Makanan boleh tahan. Cuma grill tu agak lama. Aku rasa tenang je makan kat sini sebab theme restoran garden. Dah tu tepi surau.
Selamat mencuba
Lokasi
berhadapan dengan balai Polis Jelapang
 

Friday, 27 December 2013

Restoran D'MTM

Assalamulaikum
Semalam jenuh lah aku keluarkan semua pic dalam hs dan masuk ke dalam blog....dekat 10 entri jadinye.... adeh.... belum post pulak tu..... apa apa je lah mood ni kan... heheheh
So hari tu ada ternampak restoran ni. Apa lagi menerailah sang aku dan sang suami
 
air suam and hug n kisses
 
kiss n hug kot nama dia.... ala lebey kurang la...
 
nasi putih ayam butter
 
nasi lemak ayam kampong
 
keadaan kedai
 
luar kedai
 
okes boleh Nampak Mydin
 
Ni lah restorannya
 
ok. total rm27 x silap aku la.... sebab dah lama hehhe... masa aku datang tu x la ramai sangat. So kebetulan aku serentak dengan satu family ni. Yang menjadikan aku berkeluh kesah dengan Lin family tu dah balik aku punya makanan belum sampai 3 kali call....then Lin nak tambah nasi lemak pon cancel sebab lambat sangat. So ada menu lagi yang aku cancel sebab meja tempat aku makan dah tumbuh rumput.
Apa pun minuman dan nasi lemak tu memang sedap. Ayam butter pulak ada daun kari. Aku penah makan tempat lain xde daun kari. Ok je nak bubuh daun kari tapi ni banyak sangat daun karinya dah rasa mcam kambing makan rumput.
 Selamat mencuba
alamat xde. Lokasi Sebelah kiri MydinMall Meru raya , belakang nasi ayam Fuziah ok

Tuesday, 24 December 2013

Pisang Cheese Bread

Assalamualaikum
Dah hampir 2 minggu aku insomnia. Kelmarin hantar sikecik ke klinik sempat la aku mintak ubat tidur! Tapi x dibaginya kecuali dikaunseling. Dah tu aku pegi je tabib cina dan berubat dengan makcik sebelah umah. Alhamdulillah boleh tidur walaupun 15 minit sekali seolah dikejutkan. Fizikal x fresh dan minda pon melayang.... adeh.... dugaan kali ini agak hebat! Alhamdulillah.
 
ok. Menu ni dah lama jugak aku buat hari tu. Tapi tak post lagi.
bahan bahannya
  •  sapuan majerin
  • pisang
  • hersey syrup
  • roti
  • cheese
  • gula
 
Majerin
 
pisang
 
hersey syrup
 
cheese
 
roti sapu dengan majerin depan dan belakang
 
potong pisang keping keping begini dan susun di atas permukaan roti
 
potong cheese dan letakkan dipermukaan
 
tuangkan hersey dan taborkan sedikit gula bakar dalam 10 minit ok
 
tara..... dah siap. Kalau makan panas lagi sedap. Keadaan roti yang rangup dan hersey yang masih panas memang sedap dimakan panas panas. banyak sangat panaskan? hahahahha
 
Selamat mencuba

Saturday, 21 December 2013

Sup Ayam Orang Demam

Assalamualaikum....
Agak lama x mengentri. Sebab? xde sebab yang munasabah.... cuma nak rest.... rest dr segala-gala dan serigala.... Aku tengah buat list baru untuk tempat makan. Dicampur dengan kesibukan hujung Januari br aku jalan2 lagi.... ok.
 
Hari tu sedare mare Lin demam. Jadi aku buatkan sup ayam untuk beliau. Ok lemme list kan bahan2 yang bakal beraksi dipentas periuk masterchef uhuk uhuk uhuk uhuk
 
  • bawang putih
  • bawang merah
  • cili
  • ayam
  • halia
  • asam keping
  • serbuk lada hitam
  • lobak merak
  • daun sup
  • daun bawang
  • air
  • garam
  • serbuk perasa
  • minyak masak
 
 
 
 
bawang putih dan bawang merah
 
sama je macam tadi cuma tambah cili blur......
 
halia yang telah diketuk
 
asam keping
 
serbuk lada hitam
 
lobak merah
 
tumis bawang putih, bawang merah, cili dan halia sampai agak kering
 
 
orait boleh masuk ayam
 
tumis ayam tadi sampai separa kering
 
okay boleh main siram siram.... masukkan air ok
then sdikit garam, asam keping, serbuk perasa, lobak merah dan lada hitam
 
dalam 5 minit kemudian dah boleh masuk daun bawang dan daun sup
 
tara..... dah siap.
 
ok. Bile dah ready bahan x lama nak masak sup ni. 15 minit tu dah paling lama la... heheheh kalau rajin boleh buat sambal kicap untuk makan dengan sup ni.... tapi kemalasan tahap gajah laut membantutkan proses kematangan sambal kicap. Selamat mencuba :)

Sunday, 1 December 2013

Restoran Wawa

Assalamualaikum
Abang sedare aku ada request nak makan steamboat. So ayah aku ajak ke shabu- shabu je. Tapi aku ni dah naik jemu plak ke shabu2. So aku try cari tempat lain. Jumpa yang ini....
 
Ok dah sampai. Tapi Wawa Zainal xde..... kuciwa aku untuk melihat kecumilannya.
 
air
 
nasi goreng paprik
 
 
nasi goreng ikan masin
 
steak
 
the kill steamboat n gril yang pakai dapur arang
 
sambal yang superb
 
bahan untuk steamboat dan grill
 
orait boleh la memasak..... api kuat muka pon hangit hahahahah
 
stall western food
 
stall steamboat n grill
 
bangunan restoran
 
makan kat luar je
 
masa aku sampai orang x ramai.... lama2 x cukup meja
 
meja pon x banyak...
 
Babai Wawa Zainal.... semuga bahagia disamping keluarga :)
 
tipu..... mana ale Wawa Zainal ma..... Wawawak ate la....
 
ok. Total rm70++++. Kire murahlah untuk semua makanan di atas ni. Sedap? kuah steamboat tomyam ok sup no. Daging, ayam ok fresh. Sambal or kuah dia memang sedap. Steak ok. Layanan fail. Aku sampai2 je dekat 5 minit jugak baru la orang datang ambik ode. Masa tu x la ramai orang. Then masa ambik ode aku Tanya pasal steamboat memandangkan situkang ambik ode ni ala ala selow x bawak menu. Patut bawak la menu .... aku Tanya steamboat tu mcm mn. Dia cakap yang 1 set  rm24 dan 1 set lagi rm42. Aku Tanya lagi set dia mcm mn. Dia cakap "1 set 1 set" adeh ada gak yang telan kasut ni kang. Aku cakap la... menu xde ke? Terus siselow ni pegi ambik sambil menjeling aku. Masa tengah ode plak belum habis ode dia dah lari. sabar je lahkannn...  masa nak balik dia memang tunggu aku kot. Maybe dia nak say goodbye so dia tunggu lah depan restoran dengan renungan yang tajam .... hahahhaahha ape ape je lah cik kak hoi.... aku dah kenyang aku nak balik. Esok2 jumpa lagi kalau terbukak hati aku nak pegi . Selamat mencuba
lokasi
Lot 140, Jalan Ampang, Tambun
31400 Ipoh