JellyPages.com

komli

Tuesday, 20 August 2013

Es Teler

Assalamualaikum
Disaat ini aku hampir nak terpengsan study buat page. Dari semalam hingga ke hari ini page ini Berjaya membiolkan otak aku. Akhirnya aku mengundurkan diri di medan perang. Ahaksss.... Sebenarnya yg sesuai dgn kehendak aku adalah LABEL ok. Oh Tuhan..... aku semakin tua walaupun tetap jelita....pengsan .....

             Sabtu lepas raya ke 10 ayahanda beta telah membuat open house. Bagaimana pun open house yang ayahanda beta buat sangat seprais mcm buat bday party gitu. 2 hr sebelum berlakunya open house ayah aku ada cakap just makan2 family dalam 10 org gitu. So aku pon buat dek je. bukan aku yang masak pon. Aku fikir aku hanya artis jemputan pada malam itu. Dan aku cuma fikirkan lagu apa yg sesuai untuk malam itu. adakah perlu bawak back up dancer or aku akan bergelek seorang dengan sehabis hati macam Inul atau Dewi Persik. Arghhhhh gak pantes rasanya gue berfikiran sebegitu sblm gue tau gimana bayaran shownya nanti..... seharusnya kitakan meeting tentang kotraknya duluankan gitu loooo.....  

            Seperti angan2 yg terhempap buah kelapa....
            "duit ni esok beli barang2 buat ais teler" arahan dari pegawai atasan. Musnahlah stage dangdut yg telah ku pasang diangan2.

            Ok akak-akak.... ni ada resepi es teler or ais teler yg aku nak kongsi. Air ni kire mcm more to dessert. Asal usul air ni dari Indonesia. Setiap kali ke sana aku mesti cari benda ni. Sedappp wehhhh....

            Tapi es teler ni aku dah banyak ubah suai mengikut citarasa anak tekak aku. so mana boleh follow silakan.....
 bahan-bahan yg kena bahan ialah......
 Susu pekat 4 tin

Susu low fat 1 kotak besar jer....

Gula kene masak. Pakai 1kg jer ok

Nata de coco. Xkesah lah perisa ape pon.
Yang sadisnya aku sendiri tak perasaan
aku amik perisa kiwi ni.

Laici


Longan. Baru kali ni aku tambah. Ikut suka lah nak tambah ke x ok.


Buah campo ni pakai 2 tin.
 
kelapa laut
 

kelapa laut bermadu asmara

susu cair. saje beli mcm2 brand. biol....
pakai 2 tin ok.

Pati sirap.

Lengkong beli lah 2 hengget ke 3 hengget ok.
 
  1. Masak air gula 1kg sehinggah 2 hari.... x yah lah.... sehingga mendidih cukup.
  2. Sagat lengkong pakai penyagat sayur tu. biar dia jadi panjang2 halus mcm....emmmm... mcm mmmmm... lengkong.
  3. bukak semua buah2 dalam tin termasuk nata de coco dan tos kan. laici kalau boleh basuh. Sebab? laici masam nanti campo dgn susu takut sakit perut. tapi terpulang lah yer....
  4. dah tu masuk air dalam sesuatu bekas yg dikhaskan untuk menghidang(tetiba ayat baikkan)
  5. masuk susu pekat, susu cair dan susu low fat. kacau kacau kacau.... masuk air gula masuk sirap. setting sampai jadi air bandung dan sampai dapat kaler yg menggoncang jiwa ....
  6. masuk semuuuuuuuaaaaa buah2 yg dah ditoskan beserta lengkong.
  7. masuk ais (gambo ais lupa nak amik :P)
  8. siap untuk diminum ahhhhhhh... keenakan yg abadi....
 
Es teler sebelum berkahwin dengan ais

Sesudah mendirikan rumah tangga dengan ais
 
Selamat mencuba ye adek adek... tetibe je kan.... hehehhehe. Tetamu mlm tu x ramai mana. Dalam 40 org gitu. So es teler ni licin seperti diangkut treler. hahahahhahah
 
 

2 comments: