JellyPages.com

komli

Wednesday, 31 July 2013

RIP Chechek

Assalamualaikum
22ramadan. berbuka utk hr ni aku n Lin kene pegi kedai siam. sedap ke x kene balun jugaklah memandang mak nak rest xmo masak hr ni. keluar umah pon agak lewat berbaur kemalasan. 7.45pm br terhegeh hegeh nak naik kereta. Dr tadi kepala otak aku tertanya-tanya siChechek ni mana pegi xde waktu makan ptg. last semalam aku Nampak bawah ampaian. kereta baru bergerak sekangkang kera aku Nampak siChechek terkangkang bwah lampu jln. Ingatkn dia gesel2 badan kt rumput yg ada bawah lampu tu. mmg antara tpt peberet para2 kucing aku menggeliat kt situ. so, terkangkang saje x bergerak. Damn!!!! Chechek dh mati. fuhhhh mood trus xde! Lin Tanya "u nak nak mcm mn? nak tgk dulu ke berbuka dulu?" "mmmmm buke je lah dulu" sbb aku piker laki aku pon puasa. buke pon x habis nasi sepinggan. lauk pon boring mood xde. aku balik trus Tanya bpk aku. "ayah ada langgar Chechek ke pagi tadi?" aku memang saiko terus Tanya soalan yg berbentuk tuduhan gitu. aku belum tgk pon chechek tu kene langgar ke, kene gigit anjing ke..... "mana ada! knp?" "Chechek tu dh mati. ada org letak bawah lampu jalan tu. cangkul mana? xnak tunggu esok. kesian dia" ayah n mak pon mmg terkejut gak dgn kematian mengejut chechek yg kami bela dekat 5 thn ni. ayah terus ambik cangkul kt kebun sementara aku n Lin amik chechek.... aku yg agak melengah2 kn sbb x sanggup nak tgk Chechek macam tu. Sampai bawah lampu aku periksa 1 badan dia. xde yg menunjukkan dia dilanggar ataupun digigit. Maknanya dia sakit. aku notice jgk 2-3 hr ni dia diam dan kurg makan. biasa kucing2 aku mcm tu sebab terlalu panas atau demam.semalam waktu dia duduk atas motor aku pegang badan dia. Air dalam badan cukup. x lemah. jalan seperti biasa. cuma aku heran dia x nak makan. keadaan tu kira baru sgt. dalam 2-3 ni. aku pon ada piker dia mungkin putus cinta. or something yg berkaitan dgn perasaan. Chechek adalah kucing jantan aku yg cacat bahagian kaki. kaki lengkap tapi cara jalannya mengepit sedikit dan ada sikit masalah mental. tapi mental ni dah ok. so dh lama aku notice klu dia nak ngorat mana2 awek.... awek blah gitu je.... kesimpulannya Chechek mungkin dh termakan racun yg agak kuat! maafkan aku Chechek yg sepatutnya awal bg ko makan ubat or ambil apa2 tindakan....aku yg salah dalam hal ni....sedih ..... hilang lg sekor kucing dlm hidup aku. Redha.... itu yg mesti. moga 1 hr nanti kita bertemu kembali. thank to ayah menyangkul tgh malam buta kebumikan Chechek dikebun. Rest in peace my dear Chechek :(   

No comments:

Post a Comment